Lluís Vicens treballa al Servei de SIG i Teledetecció (SIGTE) de la Universitat de Girona. Amb una peu a la docència i un peu als projectes tècnics, és el coordinador de les Jornades de SIG Lliure de Girona. Apassionat de la lectura, de la fotografia i del futbol. Del Barça. De la televisió, trobo a faltar programes com l’Hora del Lector, on es podia parlar assossegadament (i amb passió), sense crits, i poder escoltar…
Quina va ser la teva primera feina?
Un estiu, no recordo de quin any, d’ajudant de cuina en un càmping a Esponellà. Res massa geogràfic, certament. La primera feina relacionada amb el món geo, va ser la digitalització del PGOU dels municipis consorciats a AlbaTer. Aleshores, era becari del Departament de Geografia de la UdG.
A què et dediques actualment?
Entre altres històries, podríem dir que em dedico a la docència (presencial i online) i als projectes tècnics que duem a terme des del SIGTE.
En quina localitat treballes habitualment?
Girona
Quantes hores diàries passes a l’oficina?
Entre 7 i 8, depenent del dia…
De quina decisió del passat et penedeixes?
No m’hi paro gaire a pensar, la veritat. El fet, fet està. Prefereixo mirar endavant i aprendre dels errors, que no necessàriament vol dir penedir-me’n.
iPhone, Android, BlackBerry?
Ara com ara, Android
ESRI, Intergraph o OpenSource?
Software lliure, sens dubte, especialment en el camp de la docència. Crec que formar alumnes (futurs professionals) utilitzant eines lliures, fa que aquests quan surtin al mercat laboral, tinguin una mirada més àmplia i complerta sobre les eines SIG que estan a la seva disposició. No tots els camins duen a ESRI o Intergraph. El camp del software lliure geospacial, és avui dia, prou madur i confiable per a estar plenament present al mercat.
Que utilitzes més el PC, el portàtil o el tablet
PC i portàtil, depenent del lloc i del moment.
Serveixen d’alguna cosa les trobades del sector TIG?
N’estic convençut, d’altra manera no s’entendria que des del SIGTE, organitzéssim una trobada com ho són les Jornades de SIG Lliure, malgrat les dificultats econòmiques i logístiques que això implica. Quan reuneixes en un mateix espai gent amb ganes de compartir, sempre pot sorgir alguna cosa de profit. Aquesta és una de les grandeses, per exemple, del software lliure.
Que vas estudiar? I de què t’ha servit?
Geografia. Personalment estudiar Geografia m’ha enriquit, m’ha ajudat a veure totes les petites coses que conformen el món, d’una manera més holística, més interrelacionada. És una gran motxilla que sempre més va amb tu. I ho tornaria a fer!
Quina és la inversió en software, hardware o cartografia més gran que has fet mai?
En l’àmbit personal, quantitats un punt irrisòries. Res massa important més enllà d’un portàtil o d’una impressora. Pel que fa al software, pràcticament tot el software lliure és gratuït. En l’àmbit professional, no n’estic al cas, doncs aquesta dada no cau dins el meu àmbit de decisió ni control. Si necessito quelcom, ho demano i espero a veure què passa.
Tens algun ídol en el sector TIG?
No tinc ídols. Tinc gent a la qual respecto molt i per diversos motius (des d’en Victor Olaya fins a en Frank Warmerdam), però de cap manera els contemplo com a ídols.
Cada quant compres mapes? i cartografia digital?
Cartografia digital, la veritat és que no en compro. Per a la docència utilitzo bé dades lliures (tipus OSM), bé dades de l’ICGC (qualsevol dels seus productes). Pel que fa als mapes, els darrers que he comprat, sovint són guies de muntanya, d’excursions… M’agraden aquest tipus de topogràfics.
Quina habilitat és imprescindible en el sector TIG?
Ara mateix, imaginació, suposo. El sector TIG ha evolucionat molt i molt ràpid, i cada vegada el veig com quelcom més transversal, on altres sectors hi tenen també cabuda. Això ha fet que segurament, hi hagi més competència i per tant, és necessari una major dosi d’imaginació i innovació per seguir endavant.
Creus que el sector TIG és especial? Perquè?
Perquè la Geografia ho és. Perquè treballem amb la component espacial, amb l’espai, amb mapes i els podem representar de mil maneres. Les TIG són certament molt vistoses i convé seguir explotant aquest vessant més estètic, més artístic, com ho fan per exemple la gent de Mapbox o CartoDB. Fan del mapa, un producte de consum per a tots els públics, i alhora estèticament, bonic.
Tens alguna mania que no trenquis mai?
En termes generals, tinc poques manies, crec jo. Quan jugava a futbol, tenia manies de vestidor, petits rituals que mai em saltava. Ara mateix, més enllà de la necessitat d’alinear els llibres de la llibreria, poca cosa. És que sóc molt fan dels llibres en paper! Defujo totalment dels llibres digitals.
Creus que la informació Geo ajuda a la vida quotidiana dels ciutadans?
Absolutament. La informació geo s’ha infiltrat gairebé, en tots els àmbits de la nostra vida, del nostre dia a dia, des del primer cop d’ull a la premsa fins a la sortida del cap de setmana.
Que creus que podria fer l’ACTIG i no fa?
ACTIG fa el que pot, i amb la millor de les voluntats, naturalment. Això si, convindrem en el fet que segurament hem de fer més per als socis i per això, lògicament, necessitem que els socis plantegin a l’ACTIG, quines son les seves necessitats com a empresa, administració, o soci individual, i trobar la manera com des d’ACTIG, podem satisfer aquestes necessitats.
Si poguesssis triar, amb qui t’agradaria fer un cafè, amb en Jack Dangermond o amb en Larry Page?
Amb franquesa, ni l’un ni l’altre. Posats a triar, me n’hi aniria amb la Maria Bohigas i l’Emili Manzano, pel mer gust d’escoltar-los, de sentir-los parlar… és tot un plaer!