Data: 20 de novembre de 2024

Transformant el Futur amb Bessons Digitals

Els bessons digitals estan transformant sectors a escala global, i l‘ACTIG (Associació Catalana de Tecnologies de la Informació Geoespacial) es proposa analitzar aquest component tecnològic emergent amb una jornada centrada en explorar el seu enorme potencial dins el camp de la geoinformació.

Per què aquesta jornada és important?

  • Innovació en Geoinformació: Els bessons digitals són una tecnologia disruptiva que pot transformar la simulació, modelització i gestió d’entorns físics mitjançant dades espacials.
  • Desenvolupament Econòmic i Social: A Catalunya, els bessons digitals poden millorar la planificació urbana, la gestió d’infraestructures, la mobilitat i la predicció mediambiental.
  • Col·laboració Interdisciplinària: Aquesta tecnologia necessita dades de múltiples fonts, i la jornada reunirà experts de diversos camps per fomentar la col·laboració.
  • Formació i Actualització: L’ACTIG vol mantenir els seus membres al dia amb les últimes tendències tecnològiques, i aquesta jornada contribuirà a la formació contínua dels professionals del sector.
  • Catalunya com a Referent: Aquest esdeveniment reforçarà la posició de Catalunya com a líder en innovació tecnològica en l’àmbit geoespacial.

Gràcies al suport de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el Col·legi Oficial d’Enginyeria Geomàtica i Topogràfica de Catalunya i els nostres patrocinadors, aquest esdeveniment és una oportunitat única per impulsar la innovació i la col·laboració en l’àmbit geoespacial. Junts, estem construint el futur digital del nostre territori.

Taula rodona: Les dades geoespacials són suficients? Són compatibles amb el Bessó Digital?

Daniel Gómez

Enginyer en Geodèsia i Cartografia de formació, porta 18 anys a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), inicialment a càrrec de continguts web, atenció a l’usuari i promoció, i des de ja fa uns anys a càrrec de la Infraestructura de Dades Espacials de Catalunya (IDEC) i de la secretaria tècnica de la Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya (C4). Aquestes funcions, així com la seva participació en el desplegament de la Directiva INSPIRE entre altres activitats, li han proporcionat una visió molt transversal de les necessitats de geoinformació a Catalunya i del seu estat, també en relació amb la resta d’Europa.

Xavier Puig

Actualment és director d’Analítica i Dades del CTTI, empresa pública de la Generalitat de Catalunya. És enginyer de telecomunicacions i va fer un programa de desenvolupament directiu a l’IESE Business School.

La seva trajectòria professional prové del món de les infraestructures de telecomunicacions (torres i fibra òptica) i dels serveis de telecomunicacions. Va tenir l’oportunitat de treballar amb sistemes GIS, que va ser el seu primer contacte amb els sistemes d’informació i les dades. L’any 2016 va assumir el càrrec de CIO del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya en què entre d’altres es va desplegar la plataforma de dades obertes de la Generalitat. Després de 6 anys treballant com a CIO, va començar a treballar com a CDAO, la seva funció actual, amb la principal tasca de desenvolupar una Plataforma de Dades corporativa d’acord amb el model de governança de dades de la Generalitat de Catalunya.

A més de treballar al CTTI, és professor de Negoci Digital a ESADE, fundador i membre de l’associació CDAOs.cat i membre de la junta de Graus TIC.

Montse Monteagudo

Graduada en Enginyeria en Geomàtica i Topografia, és des del 2006 la responsable de la Secció de Cartografia de l’AMB. La seva trajectòria professional, amb més de 26 anys experiència, està estretament vinculada a la gestió cartogràfica municipal. Durant 10 anys (1996-2006) va exercir de responsable del departament de cartografia de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i va dirigir l’elaboració a implantació d’una base cartogràfica municipal, a escala 1:500 i 1:1.000. També va implantar la metodologia que permetia l’actualització cartogràfica mitjançant l’aprofitament dels fluxos interns d’informació (llicències obres, as-builts, etc).

A l’actualitat destaca pel lideratge del projecte “Mapa Topogràfic Metropolità d’escala 1:1.000, 3D” i per la seva visió estratègica que ha permès connectar el món GIS amb el món BIM amb l’elaboració d’un nou producte Models BIM del territori en IFC. A més, la Secció de Cartografia promou polítiques actives de difusió de la informació geogràfica a través del Geoportal de Cartografia on es poden consultar i descarregar diferents conjunts d’informació geogràfica com per exemple: cartografia topogràfica, ortofotos d’alta resolució, vols històrics, models 3D del territori, mapa d’usos del sòl, etc. Amb una component clarament innovadora, la secció de cartografia aposta per l’ús de noves tecnologies aplicades a l’elaboració de diferents productes cartogràfics de qualitat (aplicacions amb Intel·ligència Artificial, Mobile Mapping, Realitat Virtual, impressió 3D, UAV, …).

Participa activament, en representació de l’AMB, en diferents comissions orientades a millorar la qualitat de les dades geogràfiques i la interoperabilitat entre elles. En aquest sentit cal destacar la seva participació a la Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya (C4), la seva presidència del Subcomitè tècnic nacional per a l’intercanvi d’informació entre GIS i BIM, la seva vocalia en el CTN-332 (Comité técnico nacional sobre la Digitalización de la información para la edificación y obra civil) i en el CTN-148 (Comité técnico nacional sobre Información Geográfica Digital). Lidera el “Grupo de Especificaciones de la Base Topográfica Urbana -BTU- y adaptación al formato BIM” creat per la Comisión Especializada de normas Geográficas depèn del Consejo Superior Geográfico a nivell nacional.

Ferran Seijas

Cap del Departament del Pla de la Ciutat, Àrea d’Urbanisme, Ajuntament de Barcelona. Tècnic superior en Enginyeria TIC per la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​especialitzat en l’aplicació GIS a la gestió de l’administració local.

Actualment dirigeix ​​l’actualització i el manteniment de la cartografia, geodèsia, georeferenciació i les dades bàsiques territorials de la ciutat, impulsant mètodes innovadors per a la transformació digital en l’àmbit municipal des de la perspectiva de la geo-informació.

Amb més de 25 anys d’experiència en sistemes d’informació geogràfica, la seva dedicació està principalment en projectes de transformació digital i impuls en l’ús de les geo-tecnologies a l’àmbit de l’administració local.

Experiències

Miguel Angel Cañestro

Amb uns inicis vinculats a la topografia aplicada a l’enginyeria civil, la seva carrera professional va derivar cap al món de la hidrografia, tant en projectes costaners a diferents punts de l’estat, com especialment al Port de Barcelona. Gràcies a la seva formació i experiència tant en aquest camp com en l’àmbit dels Sistemes d’Informació Geogràfica, ha tingut la oportunitat de participar en projectes digitals transformadors unint aquestes dues grans àrees de coneixement.

Patricio Reyes

Investigador sènior del Grupo de Análisis y Visualización de Datos del BSC. Dirigeix la línia de recerca Urban Data Science, que es centra en solucions basades en dades per a la planificació urbana. L’enfocament multidisciplinari de la línia de recerca es reflecteix en la diversitat de les col·laboracions: experts/es en visualització, geografia, urbanisme, programació, responsables polítics i recerca. Per a més informació: https://www.bsc.es/research-development/research-areas/social-simulation/urban-data-science

Eduard Loscos

Director del departamento de R&D al Grup IDP (Bureau Veritas). Grau en Física (UAB); Màster en Enginyeria Ambiental; Postgrau en Enginyeria Quàntica (UPC) i més de 25 anys d’experiència en Desenvolupament de Negoci en diversos mercats, des de programació, impressió, optoelectrònica, transferència de tecnologia i la indústria AECOO. Ha participat en més de 25 projectes de l’Horizon EU, actuant com a coordinador en tres d’ells, amb un èmfasi especial en la digitalització en el sector de la construcció. Actualment, també és President de la Building Digital Twin Association i Coordinador del CEN TC442/WG9 Digital Twins en l’Entorn Construït.

Ramon Gras

Ramon Gras (Harvard’18, MIT’15, BarcelonaTech’10) és el CEO i cofundador d’Aretian Urban Analytics and Design, i investigador en disseny urbà a la Universitat de Harvard. Originari de Barcelona, Ramon es especialitza en disseny urbà, ciència de la ciutat, arquitectura, enginyeria civil i economia del coneixement. Aretian desenvolupa projectes de Pla Mestre i solucions de programari per donar forma a estratègies de disseny urbà i economia del coneixement a tot el món, des de Boston i Montreal fins a São Paulo, Barcelona i Ciutat del Cap.

Graduat de Harvard MDE i MIT, la recerca de Ramon se centra en criteris de disseny urbà i estratègies de creació de prosperitat per a centres d’economia del coneixement i districtes d’innovació. Ramon és autor de ‘City Science: Performance Follows Form” (Actar, NYC, 2024) i lidera la creació del primer Bessó Digital de la Regió Metropolitana de Barcelona (que es llançarà al novembre de 2024), per informar sobre estratègies de disseny urbà i desenvolupament econòmic. Ramon va ser coautor de l’Atles de Districtes d’Innovació (2019). A l’oficina d’Innovació de Ferrovial a Londres, Ramon va liderar projectes de disseny i tecnologia per a l’expansió de l’Aeroport de Heathrow i el Metro de Londres. El seu treball a MIT inclou projectes de disseny urbà per als Districtes d’Innovació de Kendall Square i Somerville. L’experiència de Ramon radica en millorar la innovació urbana a través de solucions interdisciplinàries per abordar els desafiaments complexos que enfronten les ciutats del nostre temps.

Coorganització:

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Col·legi Oficial d’Enginyeria Geomàtica i Topogràfica de Catalunya.


Patrocini:

Nexus GeographicsInfraplan, AirbusSeysCyclomediaESRILeica for HexagonBGeoAiscad.